На Спасовдан, 25. маја 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион началствовао је евхаристијским сабрањем у храму Вазнесења Господњег у Зајечару. Преосвећеном Епископу саслуживали су зајечарски свештенослужитељи, а богослужење је додатно улепшало појање хора зајечарског Саборног храма. Славске дарове ове године принео је г. Иван Јовановић са породицом.

У празничној беседи владика је најпре изразио благодарност због служења у новом храму и наду да ће тај храм ускоро добити свој пун смисао и сврху као богослужбени објекат и место литургијских сабрања. Епископ је потом говорио о богопознању и истакао – Богопознање не значи просто да ми знамо да Бог постоји, него под богопознањем ми морамо да схватимо заједничарење у пуноћи могућности заједничарења наше људске природе са божанском природом кроз свету Тајну Причешћа, заједничарење са Богом, заједничарење са Господом који је богочовек, заједначарење које почиње овде на земљи а наставиће се у вечности након страшног другог доласка Христовог и свеопштег васкрсења.

Владика је, такође, говорио верницима о божанском дару слободе као изразу поверења и љубави Божје према човеку. Господ све може да чини осим једне ствари коју не жели да чини, а то је да врши насиље над нашом слободом коју нам је даровао јер смо створени по слици и прилици Његовој. Ту слободу нам је Бог дао да будемо слободни од инстикта којима су подређене животиње. Човек је, као слика Божја и круна Божјег стварања, обдарен тим чудесним даром слободе, толико чудесним и несхватљивим да је за неке слобода постала ропство јер се не користи за славу Божју и спасење, већ се дар Божје слободе и љубави врло често користи за удаљавање од Бога и на штету личног спасења човека који не разуме и неће да прихвати закон Божји и Бога као свог створитеља, искупитеља и спаситеља, закључио је Преосвећени владика. Након архипастирске беседе бројни верници су приступили светој Тајни Причешћа.

ГАЛЕРИЈА:

Текст: Дејана Јовановић
Фотографије: Славиша Костић

Similar Posts