У Недељу Светих Богоотаца, 12. јануара 2020, Његово Преосвештенство владика тимочки г. Иларион предстојао је светим литургијским сабрањем у манастиру Свете Тројице код Књажевца. У манастирском параклису посвећеном Светом Николи, Епископу су саслуживали настојатељ овог манастира, протосинђел Захарија (Митић) и архиђакон Илија (Јовановић), сабрат манастира Буково.

Архипастирским обраћањем монаштву и верном народу, Епископ је подсетио на тешку ситуацију у којој се налази наша Света Црква, народ и светиње у Црној Гори. Због тога је најавио литију – молитвени ход кроз Зајечар после које ће се у Саборној зајечарској цркви читати молебан и Акатист Пресветој Богородици. Владика је искористио прилику да замоли све присутне да лично учествују у предстојећој литији.

Литија – молитвени ход ће се одржати улицама Зајечара у петак, 17. јануара 2020, дан уочи Крстовдана. Кренуће од Саборне цркве у 18 часова и завршиће се, такође у Саборној цркви, молитвом за очување народа и светиња у Црној Гори.

Епископ је потом са присутнима поделио радост због обнављања литургијске заједнице у манастиру Свете Тројице постављењем протосинђела Захарије за настојатеља поменутог манастира али и за старешину књажевачке цркве и додао:

Надам се, дакле, као што су већ почели да се пројављују плодови с обзиром на то да се овде формирала једна лепа, благословена и благочестива литургијска заједница, да ће се након тога и у своје време формирати благочестиво братство које ће свима вама пуно значити.

Архијереј је заблагодарио хористима и свима онима који себе уграђују у Цркву као брод спасења, одвајајући време од својих породица. Затим је присутне поучио о Светим Богооцима и осврнувши се на мученичка страдања витлејемске деце и Св. архиђакона Стефана пожелео је да не будемо само успавани поштоваоци Српске православне Цркве већ прави и будни војници Христови.

Similar Posts