Благословом Епископа тимочког Г. Г. Илариона у Саборној цркви Свете Тројице у Неготину започета је конзервација и рестаурација иконостаса. Иконостас је импозантних димензија и заузима скоро 60 квадратних метара. Дрвена оплата је осликавана техником мраморизације а иконе је сликао на ланеном платну и уљаном бојом угледни српски уметник Стева Тодоровић.
Крајем претходне године се испунила давнашња жеља како свештенства тако и бројних Неготинаца те је и реализована прва фаза овог великог и значајног подухвата која је подразумевала демонтажу икона. Иконе са неготинског иконостаса рестаурираће мр Бранка Јанковић Кнежевић, редовни професор Академије уметности у Новом Саду и наш истакнути сликар-конзерватор.
Радове на дрвеном делу иконостаса који подразумева чишћење, ретуш оштећења и заштитно лакирање радиће мр Дарко Ђорђевић, вајар-конзерватор Галерије Матице српске, родом Неготинац.
Трошкове целокупних конзерваторско-рестаураторских радова на себе је преузела Општина Неготин на челу са председником Владимиром Величковићем. Будући да је рестаурација неготинског иконостаса подухват који захтева изузетно велика новчана средства ЦО Неготин је искрено благодарна господину председнику који је разумео важност овог дела и свесрдно допринео да у овој јубиларној години, када славимо осам векова аутокефалности наше помесне цркве, лепота и сјај иконостаса неготинске Саборне цркве буде наше уздарје Господу и нашим славним прецима.