Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион служио је у суботу 17. јуна 2017. године свету архијерејску Литургију у храму Рођења Пресвете Богородице у манастиру Суводол. Епископу су саслуживали игуман Јустин (Јанковић) и јерођакон Илија (Јовановић).

У беседи је владика подсетио на значај доласка верних на свету Литургију, рекавши да она представља најсвечанији догађај на земљи, јер се на њој пројављују анђелске силе и присутан је сам Господ наш Исус Христос. Она је данас централни догађај ове литургијске манастирске заједнице, али се Литургија служи и у целој васељени и највећу благодат задобијају они који су на њој присутни.

У јеванђелским причама чули смо о неосуђивању и животу вечном. Потребно је чувати се да не осудимо брата или сестру своју, да добро размислимо пре него што осудимо ближњег, јер се сви надамо милости Божијој да и нама Свеблаги Господ опрости грехове наше. – Свако ко себе сматра недостојним и грешним пред Богом неће гледати на грехе других, јер светогорци кажу „ако умреш пре него што умреш, нећеш умрети када умреш“.

Позната је свима прича о старцу Акакију и његовом послушнику кога је старац малтретирао, а он је у својој послушности трпео старца све до смрти. За њега је свети Јован Лествичник рекао да је послушнику немогуће умрети. Смирен и послушан сматра друге бољима од себе и указује им почасти али у овоме свету је другачије, па онај ко хоће да буде велики најпре за себе граби част, достојанство, силу, новац и власт, а друге гази некада и на смрт. Зато нека живе наше душе пуне вере и страха Божијег, врлине и свега корисног за наше спасење – рекао је владика.

На светој Литургији су појали чланови хора Саборног храма из Зајечара.

Similar Posts