Бор

Дана 06. маја 2014. године у храму Св. Георгија у Бору свечано је обележена црквена и градска слава. Уочи празника вечерњу службу служио је протојереј Ратко Тобић , уз саслужење ђакона Дарјана Комненовића. Свету Литургију у спомен великом угоднику Божијем, Светом великомученику и победоносцу Георгију служио је старешина храма протојереј-ставрофор Нико Туфегџић, уз саслужење протојереја Ратка Тобића, протојереја Саше Степановића и јереја Милана Јанковића, пароха борских. Светој литургији присуствовао је велики број верног народа и представници градских власти. После Св. Литургије свештенство са народом ишло је у литију око храма и пререзан је славски колач. Колачар за ову годину била је г-ђа Винка Савић са породицом из Бора а догодине за колачара се јавио г. Урош Живановић из Бора.

Књажевац

У храму Св. великомученика Георгија у Књажевцу, у присуству великог броја деце и верника, свечано је прослављен Ђурђевдан, храмовна и градска слава. Празничну Литургију служили су књажевачки пароси, а након ломљења славског колача, присутним верницима празник је честитао старешина храма протојереј Миладин Самарџић и председник Општине Књажевац г-дин Милан Ђокић, који је са са сарадницима присуствовао Св. Литургији. Овом молитвеном сабрању присуствовали су и представници основних и средњих школа, као и привредници из Књажевца. За све госте и вернике приређено је празнично послужење у порти храма.

Дупљане код Неготина

Прослављајући Ђурђевдан као своју храмовну славу, у уторак 06. маја 2014. године мештани Дупљана сабрали су се у цркви Св. Георгија да свечано прославе свога заштитника. Након Свете Литургије коју је служио протојереј Милан Радовић из Неготина, уследила је литија око цркве и ломљење славског колача. Потом су поштујући традицију, мештани са својим свештеником кренули у литију кроз насеље, обилазећи старе записе и узносећи молитве Светом победоносцу и чудотворцу Георгију.

Similar Posts