Славним прецима неготинског краја у славу, част и захвалност, први пут после осамдесет година служена је, на Задушнице 30. маја 2015. године, у цркви-капели на неготинском гробљу, света архијерејска Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион. Саслуживали су свештеници Саборног храма Свете Тројице, уз појање хора овога храма под диригентском управом проф. г. Светлане Кравченко.

Пре светог богослужења владика Иларион је обавио чин малог освећења храма.

Ова црква представља један од најверодостојних споменика историје овога краја, који сведочи колико су наши преци, када је то било потребно, уграђивали себе у темеље свога отачаства и српске државности.

После Литургије владика је служио Парастос поменувши све ктиторе и велике приложнике овога храма у време његовог подизања, а то су неготинске породице: Тодоровић, Пепић, Петровић, Шурлан, Станојевић и Лазаревић. Њихови земни остаци смештени су у гробнице унутар храма.

Владика Иларион је у молитви поменуо и српске јунаке који почивају у овој спомен-костурници, а живот су дали на бранику отаџбине, као и све упокојене наше сроднике и пријатеље и оне за које неме ко да се помоли.

Црква је саграђена као спомен-костурница од 1933-1935.г., која у олтарском делу, у крипти чува земне остатке изгинулих ратника у Балканским ратовима и Првом светском рату. Црква је подигнута новцем града Неготина и прилозима грађана, као вечно сећање на пале животе својих најмилијих.

Несумњиво, поред важних историјских догађаја који су се одвијали на овим просторима у прошлости и бројних значајних култутрно-музичких манифестација које се редовно одржавају данас, Неготин је богат великим светињама, па тако са три храма, Саборном црквом Свете Тројице, црквом Рођења Пресвете Богородице и Капелом Васкрсења Господњег представња прави центар црквено-духовног живота овога краја и Епархије тимочке.

Similar Posts