Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион служио је, 6. децембра ове године на празник Св. Александра Невског, Свету архијерејску Литургију у манастиру Грлиште, уз саслужење свештеника зајечарског намесништва и појање хора „Свети Никодим Тисмански“ из Зајечара. У манастирском храму светих апостола Петра и Павла, сабрали су се верници из Зајечара и околине, као и ученици веронауке, истуреног одељења, ОШ „Владислав Петковић Дис“ Грљан, у Грлишту, са вероучитељем Златком Здравковићем.

У својој беседи Епископ Иларион је рекао: „Драга браћо и сестре, велика ми је радост што данас први пут, по милости и благовољењу Божијем, служим у овом храму, који можда није просторно велики, али је кроз историју увек био стуб наше вере, која је у тешким временима одржавала наш народ. Позивам вас да, свако у овиру својих могућности, узмете учешће у обнови овога храма која ће почети на пролеће. Верујем да ће милошћу и благовољењем Божијем овај храм ускоро бити улепшан и иконописан“.  У наставку обраћања Епископ  Иларион је поучио верни народ о значају поста, а затим је похвалио досадашњи рад, надлежног пароха, јереја Немање Тобића и мештана на обнови ове светиње, у коју на богослужења последњих година долази све више верника. У будућем периоду старање о манастиру Грлиште преузеће отац Ивица Станковић, парох грљански.

Настанак манастира Грлиште везује се за период између 12. и 14. века. Почетком 19. века манастир има велики историјски значај приликом подизања Првог српског устанка, јер се у њему окупљају знаменити људи овога краја ради договора о ослобођењу од Турака. Средином 19. века у њему је била отворена школа за децу из целе околине. Манастир Грлиште је био женски манастир све до друге половине прошлог века, под духовним старањем руског свештеника Григорија Борисенка.

*Текст беседе преузет са сајта ТВ Бест Зајечар

Similar Posts