Празник Силаска Светог Духа на Апостоле – Педесетница свечано је прослављен 4. јуна 2017. године великим црквено – народним сабором у манастиру Свете Тројице у Манастирици. Светом архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион, уз саслужење братства манастира Буково, свештенства кладовског намесништва и молитвено учешће сестринства манастира Вратна.

Литургији су присуствовали челници општине Кладово и велики број сабраног народа из околних места. У својој беседи поводом празника владика Иларион је честитао овај велики и значајни празник, изражавајући неизмерну радост што се много тога урадило на обнови ове многовековне светиње. Ангажовањем надлежног пароха јереја Богдана Томића, мештана Манастирице и многих других приложника и поштоваоца овога храма, манастир би требало ускоро да постане центар духовног живота овога краја, као светиња од велике историјске вредности.

У порти манастира одржан је културно – уметнички програм у којем је учествовао инклузивни дечији хор „Нада“ из Кладова и деца из осносвне кладовске музичке школе.

Празник Свете Тројице се слави у више места кладовске општине, а посебна свечаност одржана је у Петровом селу, које је ове године прославило 170 годишњицу од насељавања ових крајева. Становници овог села су први пут дочекали Епископа тимочког. Великом јубилеју присуствовао је и председник општине Кладово г. Радисав Чучулановић са најближим сарадницима. Након што Владика Иларион преломио славски колач направљен је литијски ход до записног дрвета – храста где су прочитане литијске молитве.

Similar Posts