Koncert4maj2010017У организацији Удружења Православне омладине Књажевачке гимназије „ИСТОЧНИК“, у уторак 4. маја у великој сали Дома културе, одржан је концерт српске народне, поп и рок музике под називом „Љубав изнад истока и запада“. Повод за одржавање овог концерта је обележавање малог јубилеја – 5 година рада Православне омладине Књажевачке гимназије, свих ученика веронауке и осталих окупљених у друштву „Источник“.
Том приликом су додељне награде за најуспешније ликовне и литерарне радове, приспеле на конкурс Источника који је расписан на тему: „Живот и дело Светог Николаја Српског“. Награђени и изабрани најуспешнији ликовни радови са конкурса су изложени у холу Дома културе у Књажевцу.

На концерту, који је уследио после додела награда, наступили су:
– Музички састав „Источник“, кога чине ученици Књажевачке гимназије, са композицијама које су урађене на стихове Светог Николаја Српског,
– Миливој Леми Мрдаковић, као специјални гост из Београда са својим ауторским композицијама и
– Хор деце са веронауке, кога чине ученици нижих разреда ОШ „Дубрава“ из Књажевца, певањем тропара Светом Николају Српском.
Концерт је почео Химном Боже правде, потом је уследило појања тропара, духовних песама, као и песама са Косова, а завршио се песмама на стихове Св. Николаја Српског у рок обради по аранжманима познатих рок музичара са албума „Изнад истока и запада“. Овим смо хтели да покажемо да је, у овом времену подела, по разним критеријумима, у српском народу, могуће сабрати и помирити различте музичке правце на једном концерту.
Публику је нарочито одушевио наступ, Миливоја Лемија Мрдаковића са својим ауторским композицијама у којима су опевана највећа савремена искушења и страдања Српског народа.

Овом приликом је најављена и започета нова акција Источника – прикупљање средстава за помоћ угроженим породицама у Књажевцу, као и пријављивање и проналажење таквих породица. Зато су пре и после концерта у холу Дома културе прикупљани прилози посетилаца и уписивани подаци о појединим породицама за које су сматрали да треба да приме помоћ.

Посебно охрабрује чињеница да је први прилог дао Председник општине Књажевац Младен Радосављевић. Планирано је да помоћ буде уручена изабраној породици, на светски Дан породице, 15. маја. Зато позивамо све заинтересоване за ову акцију да нам се придруже .

Катихета Саша Илијић

Similar Posts