V Vrbica NOVA 2006-01_wsНа празник Св. Пророка Илије, 2. августа 2007. године, Његово Преосвештенство Епископ тимочки Г. Јустин, осветио је нови храм посвећен Св. Сави првом архиепископу српском, у Великој Врбици код Кладова. У новоосвећеном храму, Свету Архијерејску Литургију служио је епископ Јустин, уз саслужење свештеника кладовског намесништва. На свечаном празничном сабрању , окупио се велики број верника из В. Врбице, Кладова и околних места.

Након Свете Литургије Преосвећени владика Јустин обратио се пригодном беседом верном народу, а заслужним донаторима за подизање храма, додељене су архијерејске грамате.

Изградња овог храма трајала је од 2002. до 2007. године, заједничким трудом савета МЗ В. Врбице и мештана који су својим добровољним прилозима обезбедили сва неопходна материјална средства за изградњу ове нове светиње.

Новоподигнута црква Св. Саве је једнобродна засведена грађевина, са лучним певницама, олтарском апсидом и звоником на два спрата. Иконостас је урађен у дуборезу од храстовог дрвета, а иконе на њему, у византијском стилу, насликале су монахиње иконописачке радионице манастира Св.Тројице код Књажевца. Храм је фрескописан 2004. године, такође у византијском стилу. Мештани В. Врбице са великом радошћу подржали су идеју о подизању новог, већег и пространијег храма , иако у селу постоји и стара црква посвећена Св. Арханђелу Михаилу, подигнута 1901. године, која је реновирана 1997. године. У оба храма, уз изузетно залагање надлежног пароха јереја Самоила Шергића , редовно се обављају сва црквена богослужења.

Similar Posts