Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион посетио је 29. и 30. октобра 2015. године Софију, поводом празника светог српског краља Милутина и пресвлачења његових чесних моштију, које се више од пет векова сваке године обавља уочи празника и мошти чувају као највећа светиња и заштитиник бугарске престонице.

На дан светог Краља Стефана Уроша II Милутина у престоној митрополитској Катедрали Свете мученице Недеље у Софији светим Евхаристијским сабрањем началствовао је Његово Преосвештенство Епископ браницки г. Григорије, викар бугарског Патријарха Г. Неофита, уз саслужење Епископа тимочког г. Илариона, Епископа белоградчишког г. Поликарпа, викара Видинског Митрополита и великог броја свештеника из Софије и Српске Православне Цркве.  Молитвено учешће на светој Литургији узео је и Његова Светост Софијски Митрополит и бугарски Патријарх г. Неофит , који је уручио Преосвећеном Епископу Илариону драгоцени поклон – ципеле (пантофне) светог Краља, уз молитвене жеље да две помесне сестринске цркве буду у јединству и љубави као пример духовног утврђења међу православним хришћанима. На поклоњење моштима светог српског краља Милутина, највећег задужбинара и добротвора, дошли су верници из Епархије тимочке у организацији Агенције „Ходочашће“, као и верни народ из Ниша, Краљева, Врања и других крајева.

Након празничне литургије у храму Свете муч. Недеље, односно цркве Светог Краља, како је већина становника Софије распознаје и назива, верници из Епархије тимочке су уз епископе Илариона и Поликарпа посетили и знаменити Рилски манастир и поклонили се светим моштима преподобног Јована Рилског Чудотворца, великог подвижника и небеског покровитеља Бугарске и устројитеља овог манастира, где је био уприличен пријем код Епископа Евлогија, игумана свете обитељи рилске за епископе и њихове пратиоце.

Испуњени духовном радошћу од посете Светињама, као и због свуда указаног срдачног гостољубља и хришћанског братољубља, ходочасници су се вратили својим домовима нешто после поноћи, благодарећи Господу на свим даровима Његовим.

Similar Posts