И ове године сестринство манастира Вратна, са монахињом Анастасијом на челу, радосно дочекује ученике основних школа на литургијско сабрање о Савиндану. Ово сестринство већ другу годину, благословом архипастира Епископа тимочког г. Илариона, са жељом да ово постане и традиција, припрема као постицај за даље учење и напредовање у школовању дарове и новчане награде од наставничких већа изабраним ученицима.

Овог пута у светосавско сабрање у Вратни укључен је и Дечји фонд „Свети Сава“ из Хелсинборга, основана благословом и уз подршку Епархије британско-скандинавске Српске Православне Цркве и њеног Епископа г. Доситеја, као и Црквене општине у Хелсинборгу, у Шведској. Ова Фондација је до сада многима помагала школујући децу, обезбеђујући неопходне услове за даље школовање, угроженим породицама зидала куће, обезбеђивала помоћ дечјим болницама и чинила многе добродетељи.

Уз велику хришћанску љубав г-ђе Сузане Пурдић, активног члана поменуте Фондације, манастир је и ове године, молитвеном подршком Светога Саве, сабрао велики број деце. За троје ученика обезбеђена је новчана награда, а сви остали ученици добили су светосавске пакетиће. Награђени ученици су Екатарина Чобановић и Андреј Бајлоновић , ученици ОШ „Стефанија Михајловић“ из Брзе Паланке и Душан Митровић ученик два инструментална одсека „Музичке школе“ у Неготину.

Нека би нас најмлађи син Немањића, Стефана и Ане, одбегли принц из земаљског царства на гору откривења Божјег, у свету државу у којој влада Цар мира, чудесни Господ Христос, вазда окупљао, да би се тако и на нама испуниле Христове речи из Светог Јеванђеља: „Где су два или три сабрана у моје име, онде сам и ја међу њима“

Срећан и благословен празник свима, а посебно онима који на пољу просвете, уз помоћ Божју и свих светих, војују битку за наше боље и благословеније сутра.

Similar Posts