У петак, 15. септембра 2023. године, на звоник цркве Светог великомученика Георгија у Књажевцу враћена су четири звона. Звона су различитих тежина и из различитих периода наше историје. Једно од постављених звона је ново док су три звона стара и репарирана. До репарације је морало доћи због оштећења која су настала вишедеценијском употребом ових звона.

Највеће звоно тешко 760 килограма је из периода обнављања цркве 1878. године и изливено је у Вршцу у ливници „Стеван Боте и син“. Богато је украшено орнаментима, иконама и грбом Краљевине.

Следеће по величини, звоно од 500 килограма, како каже натпис на звону: Књажевачкој цркви прилаже Михајло Ј. Тошић, трговац овдашњи 1940. године.

Следеће звоно је тешко 250 килограма, настало је у исто време и на истом месту као највеће звоно. Оно је нажалост претрпело велика оштећења и више не може бити коришћено. Уместо њега ове године је изливено ново звоно исте тежине у ливници у Тополи, док ће старо звоно бити изложено у порти цркве.

Најмање звоно је тешко 150 килограма и, како на њему каже натпис, оно је цркви књажевачкој приложено за време владавине Њ. В. Краља Петра I 1906. године.

Пре постављања, звона су освештана, а освећење је извршило свештенство књажевачке цркве – старешина протосинђел Захарије, јереји Богдан Томић и Милан Милосављевић и јерођакон Марко. Постављање звона помогли су пријатељи цркве и локална самоуправа.

Similar Posts