У складу са својим пастирским дужностима осећамо потребу да јавности саопштимо чињенице у вези са извесним Драганом Илићем из Параћина, тренутно настањеним у селу Криви Вир, на територији општине Бољевац, у Епархији тимочкој, а који се у јавности лажно представља као монах Силуан.

Пре настањивања у Кривом Виру, Драган Илић је дужи низ година живео у Бољевцу где је производио свеће, све време без ичијег благослова носећи мантију и представљајући се као искушеник. Потом је током 2018–2019. заиста био искушеник манастира Свете Тројице у Доњој Каменици код Књажевца, али дотични никада није замонашен и манастир напушта као цивилно лице. Сазнавши да је склон лажном представљању и изнуђивању новчаних прилога на име помоћи манастиру, Преосвећени Епископ тимочки г. Иларион га је о овом проблему лично испитао а дотични је тада изјавио да он није монах Силуан, већ да га тако, само шале ради, ословљавају неки њему блиски људи. Због самовољног и немонашког понашања њему бива ускраћен боравак у манастиру а владика му је приликом напуштања манастира очински указао на недоличност таквог понашања.

После напуштања манастира Свете Тројице, настанивши се у селу Криви Вир, Драган Илић је, бавећи се сточарством и носећи мантију, наставио да обмањује јавност представљајући се под именом Силуан.

Осим што је погубно по њега самог, његово лажно представљање и маскирање у монаха не би било толико страшно да није почео да путем телевизије и друштвених мрежа обмањује народ тражећи помоћ у вези са подизањем „манастира Пресвете Богородице Тројеручице“ у Кривом Виру, за шта, како сам каже „има подршку владике и братије“. Такође, он тврди да је монах Руске заграничне Цркве и да све ради по благослову извесног „Епископа Агатангела“ (?).

Епископ Агатангел, на кога се позива, још давне 2009. године рашчињен је одлуком Архијерејског Синода Руске заграничне Цркве и сматра се вођом расколничке групе. Све су прилике да се тој расколничкој дружини прикључио и Драган Илић.

У вези са свим горе поменутим, очински скрећемо пажњу верном народу и целокупној јавности да не наседа на лажи и обмане поменутог Драгана Илића, коме је решењем Ебр. 272 од 22. јуна текуће године, до даљег, од надлежног Архијереја – Његовог Преосвештенства Епископа тимочког г. Илариона, изречена забрана причешћивања на територији богомспасаване Епархије тимочке.

Similar Posts