prva

Поводом славе храма Преображења Господњег у Сокобањи, Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион, уз саслужење више свештеника Тимочке епархије. У литургијском прослављању овог великог Господњег празника, својим појањем учествовале су и монахиње манастира Св. Тројице код Књажевца. Литургији су присуствовали председник општине Сокобања, г. Димитрије Лукић и народни посланик из Сокобање, г. Дејан Николић.

Овом приликом, Епископ Иларион је сокобањског пароха, протонамесника Илију Чупића, узвео у чин протојереја, за истинско богољубиво и предано вишегодишње служење у цркви Божјој и тиме умножио духовну радост данашњег празника. У беседи, владика Иларион је честитао празник верном народу са молитвом Господу да и нас обасја вечна светлост Његова. Владика је још подсетио и на значајну личност овог краја, Митрополита српског Михаила Јовановића (1859-1881; 1889-1898) рођеног у Сокобањи 1826.

Након благосиљања и ломљења славског колача, владика Иларион је освештао овогодишњи род грожђа, које је након литургије уз благослов подељено многобројним верницима, уз благодарност Господу на обиљу плодова земаљских и надом да данашњи празник Преображења буде и преображај у нашим душама и срцима ка задобијању царства небеског.

Similar Posts