Слава храма Рођења Светог Јована Крститеља у Балановцу торжествено је прослављена светом архијерејском Литургијом у четвртак 7. јула 2022. године. Литургијским сабрањем началствовао је Преосвећени Епископ тимочки господин Иларион уз саслужење настојатеља манастира Свете Тројице код Књажевца протосинђела Захарије, старешине зајечарског Саборног храма протојереја Зорана Голубовића и архиђакона Илије.

Беседећи сабраним верницима, Епископ је истакао постојање Божјег плана за спасење сваког човека као главну поуку данашњег светог Јеванђеља. Он је нагласио да нам свето Јеванђеље казује шта је све потребно за спасење, а то је сазнање да постоји жив Бог, да постоји живот после телесне смрти, да постоје анђелске силе и да постоји наша слобода али и одговорност пред Богом. Та слобода удружена са одговорношћу, како инсистира владика Иларион, оно је што нас издваја од читаве друге слободне природе и по чему наликујемо Богу.

Епископ је такође изразио благодарност г. Момчилу Моши Тодоровићу, ктитору храма у Балановцу и домаћину славе, на делатној љубави и труду у изградњи храма Рођења Светог Јована Крститеља, првог у тимочкој Епархији посвећеног овом великом светитељу.

За крај, мештанима Балановца, тимочки владика је пожелео да се сабирају у храму на свакој Литургији јер се само кроз молитву и Цркву у заједници са Богом може наћи оно што је добро, корисно и спасоносно.

ГАЛЕРИЈА:

Similar Posts