Светом архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион прослављен је празник светог Трифуна у Књажевцу.

Саслуживали су свештеници храма светог Георгија, уз појање хора овога храма.

Владика је честитао празник свим верницима, а посебно винарима и виноградарима који светог Трифуна обележавају као славу и свога заштитника. Говорећи о његовом житију, владика је подсетио на речи светог апостола Павла у којима се каже „..да нас ништа, ни висина, ни дубина, и никаква твар неће моћи одвојити од љубави Христове…“ Управо је тако живео свети Трифун, који је био изложен двема стихијама: похвалама и даровима овога света које је примио и сматрао их ништавним у својој скромности и љубави према Господу, а потом гоњењу и мучењу где је страдао исповедајући своју веру.

Данас се људи, поручио је владика, налазе у истим искушењима, али ако је верујући човек укрепљен вером, молитвом, надом на помоћ Божију, онда треба да корача достојанствено и храбро кроз овај свет, увек смирено и кротко, ревносно у ономе што Господ очекује од нас, а не оно што очекују други људи који су пролазни у овом свету. Владика је узнео молитве светом Трифуну да нас утврди у вери, а произвођачима грожђа и вина пожелео успешну годину.

Данашњи празник прославили су и у предузећу „Џервин“ у Књажевцу. Њихове винограде обишао је Владика Иларион у пратњи свештенства и председника општине Књажевац г. Милана Ђокића, где је обавио традиционално орезивање лозе и благословио виноградски род ове године. Након тога, Преосвећени владика је освештао винарију компаније „Џервин“.

Similar Posts