10678095_870307456315406_193929364_oПосле више одлагања, због поплава и лошег времена, ученици Књажевачке гимназије су на свом једнодневном излету посетили овчарско-кабларске манастире у Епархији жичкој и две градске цркве у Чачку и Крушевцу. Поред тога, искористили су прилику и присуствовали предавању Игумана манастира Студеница Архимандрита Тихона на тему: „Циљ писања Немањиног житија”.

Своје душекорисно путовање, у суботу 11. октобра, започели смо присуством Светој Литургији у цркви Лазарици у Крушевцу и обиласком градских зидина старог града Крушевца. Тако укрепљени наставили смо пут ка Чачку и Овчар Бањи.

Од манастира у српској „Светој гори”, како још народ назива овчарско-кабларске манастре, посетили смо прво манастир Ваведење који је уједно и први манастир на који се наилази из правца Чачка. Посвећен је Ваведењу Пресвете Богородице и с обзиром на свој положај, поред самог пута Чачак – Пожега, један је од најпосећенијих манастира на овом простору.

Следећи манастир који смо посетили био је манастир Балговештење у Овчар Бањи, који је посвећен Благовестима. Налази се на стени у којој је сграђена хидроцентрала. Ток реке Западне Мораве је скренут и пролази кроз тунел у коме је хидроцентрала испод самог манастира. Претрпео је извесна оштећења од минирања приликом изградње хидроцентрале. У цркви је сачуван живопис са почетка 17. века и у цркви се налази један од најлепших иконостаса из тог времена.

До манастира Никоље, посвећеног Светом Николи Мирликијском чудотворцу, упутили смо се туристичким пловилом са водичем из Туристичке организације Града Чачка који нам је у току пловидбе објаснио природне карактеристике и историјске догађаје везане за овчарско-кабларску клисуру и показао све што је могло да се види са воде. Посебно бих издвојио испосницу Светог Саве која се види на једном делу пловидбеног пута. У манастиру Никоље, где је такође сачуван живопис, сазнали смо да се у време првог и другог Српског устанка ту сакривала породица Милоша Обреновића и да је у порти манастира гроб његовог најстаријег сина. У порти се налази један вели бор који је стар преко 200 година.

После повратка туристичким пловилом до Овчар Бање, у повратку ка Чачку, посетили смо и манастир Преображење. На том месту је саграђен 1938. године залагањем Светог Николаја Велимировића који је и утврдио типик манастира. Ово је једини манастир на овим просторима где се свакодневно служи Света Литургија. Устројен је као манастир мисионарског типа. Окренут је раду са људима и мисионарењу без икакве друге економије и својине ван мастирске порте. Иначе стари манстир се налазио са друге стране реке али је порушен од стране Срба због изградње пруге која је прошла тачно преко олтара манастирске цркве. Ово је манастир у коме је, по устоличењу, Његово Преосвештенство Епископ жички Г.Г. Јустин обавио прво монашење у жичкој Епархији, за храмовну славу ове године.

У чачанској цркви Вазнесења Господњег нас је дочекао теолог Ђорђе Чоловић и подробно објаснио архитектуру и историјат цркве и града Чачка. У Цркви се налазе мошти Светог Теофилакта Архиепископа Охридског. Љубазношћу свештеника, јереја Мирка Мандића, ученици су могли да целивају мошти и бивају миросани.

Ово наше путешествије започето благословом Св. Кнеза Лазара на Светој Литургији у цркви Лазарици у Крушевцу на најбољи могући начин завршили смо присуством предавању Игумана студеничког Архимандрита Тихона. Предавање је било организовано у парохијској сали при Храму Светог Вазнесења Господњег у Чачку у оквиру „Духовних сабрања”. Архимандрит Тихон је у свом предавању објаснио „Циљ писања Немањиног житија”. Предавање је отворио и затворио црквени хор Вазнесењске Цркве у Чачку. У краћем разговору након предавања, Игуман је упутио позив књажевачким гимназијалцима да следећом приликом посете манастир Студеницу.

катихета Саша Илијић

Similar Posts