Зоран Ивковић је био активни члан литургијске заједнице при храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару, где је био дугогодишњи члан хора а потом и протопсалт византијског певачког збора – Хора источно-црквеног појања „Св. Никодим Тисмански“, чији је био оснивач.

Рођен је управо о празнику Рођења Пресвете Богородице 1970. године у Зајечару. Основну и средњу школу завршава у Бору, где проводи детињство и рану младост. У том периоду оставља печат као млада кошаркашка нада борске и југословенске кошарке стигавши до националног тима омладинских селекција. По одслужењу војног рока, 1990. године, добија посао у зајечарској Електродистрибуцији те се тако враћа у родни град.

По природи посла („такав ми посо…“) и сталног теренског рада, много чини на пољу мисије православног хришћанства и развојa литургијске свести и у оним срединама где нема храмова а ни свештеника.

Обилазећи манастире и светиње СПЦ, касније и са својим византијским хором, постаје цењен и радо виђен гост у свим срединама наше помесне Цркве и шире. Са византијским хором наступаће у готово свим епархијама СПЦ, у суседној Бугарској и Македонији. У исто време активан је и као солиста хора „Феликс Ромулиана“ који у оно време води чувена Нада Маленовић. Имао је осећаја као ретко ко и за потребе афирмације мањинских група у нашем друштву те је тако био и део „Тешког Ромског хора“ („Хард Хор“) са којим се истакао и на међународном плану. О томе сведочи и документарни филм који је приказиван на бројним међународним фестивалима.

Увек је био спреман да притекне у помоћ, чак и преко својох физичких моћи, да утеши, да подели и тугу и радост.

За собом је оставио супругу Јасмину и сина Михајла који су га пратили у стопу на његовом овоземаљском путу.

Његовим упокојењем зајечарска литургијска заједница добила је још једног препознатљивог члана небеских хорова – на славу Господњу у векове векова!

Опело ће бити служено у петак 17. фебруара 2023. године у 12 ч на зајечарском гробљу.

Текст: Едвард Давид Марковић
Фото: Фејсбук профил Зорана Ивковића

Similar Posts